Måltider

Mad – og måltidspolitik i Børnehaven Skomagerbakken, herunder sukkerpolitik.

MåltiderSund kost er afgørende for børns vækst og udvikling.  Kost handler imidlertid og meget mere end mad og drikke. Måden vi spiser, på og hvad vi spiser, er en vigtig del af vores kultur. Vi udvikler igennem hele livet særlige madvaner under indflydelse af familie, venner, institutioner mm.

Madkulturen kan påvirkes og sunde vaner grundlægges enklest i barndommen.  Derfor arbejder vi bevidst med både sunde madvaner og en god ”spise- kultur” i Børnehaven.

Vores definition af sunde madvaner er, at vi spiser det sunde og nærende først og gemmer det søde og hurtigt brugte til sidst. Et barns mavesæk er ikke så stor, og hvis man fylder op med vindruer og mælk, så er der ikke plads til de ting der skal give energi i lang tid. Sulten vil dermed melde sig hurtigt igen, og selvom man altid må spise mad fra sin madkasse, så bliver man afbrudt i sin sjove leg.

Vi tror på at barnet er mæt når barnet siger det er mæt. Vi tvinger dermed ikke børnene til at spise hele deres madpakke.

På en almindelig dag ser barnets ”madplan” således ud:

Formiddag; der bydes på rugbrød med diverse pålæg – det er frivilligt for børnene om de vil spise.

MåltiderFrokost; her åbnes for madkassen, hvor vi forventer en sund og alsidig frokost. Vi hjælper børnene til at få spist det der fylder og giver et godt stabilt blodsukker til de næste timer. Det betyder at børnene opfordres til at spise det sunde først, inden de kaster sig over frugt, grønt og müslibarer. Vi ser helst at børnene får fuldkornsbrød i madkassen, men vi ved også at der ofte sniger sig et pølsehorn eller et stykke pizza i madkassen. Det er helt fint, men det vil også betyde at der kan være rugbrød tilbage i madkassen.

Hvis I ofte oplever at der er meget frugt eller andet tilbage i madkassen, så skru lidt ned for mængden. Vi skal nok sige til hvis vi oplever der er for lidt mad i madkassen.

Vi stoler på at I som forældre putter det i madkassen, som I mener er bedst for jeres børn og af den årsag vil vi heller ikke nægte jeres børn fx at starte med at spise sit pizzastykke.

Til madpakken serveres økologisk minimælk eller vand.

Eftermiddag; serverer vi frugt, grønt og brød. Brødet serveres med f.eks smør, smøreost, leverpostej etc.

Hele dagen kan børnene selv drikke vand fra hanen.

Onsdag er brøddag, hvor børnene på skift har brød eller boller med hjemme fra. Brød/boller serveres med smør, og der serveres en kop saft til.

Vores pædagogiske overvejelser omkring spisning og spisekultur kan læses i vores læreplan.

 

Sukkerpolitik

MåltiderVi, forældre og børnehave har, følgende fælles holdning:

  ”Sukker med omtanke”

Der må ikke deles slik og/eller slikposer ud til fødselsdag – eller andre dage.

Det vil sige, at det er ok at servere kage, saft, mindre is, lagkage etc, i forbindelse med børnenes fødselsdage.

I Børnehaven må der serveres en kop saft/kakao til brøddag, kage til fester (Bedsteforældredag, Sommerfest), og der må gives lidt slik i forbindelse med ”påskekurve”, fastelavnsris og ”dagens nisse”.

I hverdagen tilstræbes der kun at bruge sukker i små mængder til f.eks hjemmelavet syltetøj, frugtgrød, julesmåkager, pandekager på bålet og andre ”sysler” med pædagogisk motiv.